Reducerea cotei de TVA, de la interese ale statului la speranţe pentru consumatori

VTM > Blog > Reducerea cotei de TVA, de la interese ale statului la speranţe pentru consumatori

      Cine va câştiga de pe urma măsurii reducerea cotei de TVA la anumite servicii ,începând cu 1 noiembrie 2018?  Este ,,întrebarea lunii’’,  apărută ca urmare a publicării în Monitorul oficial a ordonanţei de urgenţă ce modifică Codul fiscal si a cărei prevedere principală constă în  extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, pentru următoarele servicii:

  • cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
  • serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
  • dreptul de utilizare a facilitaţilor sportive;
  • serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative.

     Este de notorietate nemulţumirea ANAF privind încasările la bugetul de stat pe linia TVA, mai ales în domeniul turismului, măsura reducerii cotei de la 9% la 5% pentru aceste servicii urmărind să aducă la suprafaţă evaziunea fiscală constând în subdeclararea veniturilor de către operatorii economici care operează pe această piaţă.

Ce considerente a avut la bază aplicarea reducerii  cotei de taxă la 5%

Măsură a fost introdusă în scopul atingerii următoarelor obiective:

  • mai bună echitate prin îmbunătățirea distribuției veniturilor sau prin faptul că anumite bunuri devin mai accesibile pentru întreaga populație;
  • creşterea productivităţii și, implicit, creșterea eficienței economice;
  • reducerea evaziunii fiscale și crearea unui climat competitiv adecvat ;
  • îmbunătățirea fluxurilor de cash-flow, diminuând astfel o serie de dificultăți cu care se confruntă operatorii economici din această perspectivă.

    Sintetizând, statul consideră că măsura reducerii cotei de TVA  generează efecte pozitive semnificative asupra mediului de afaceri şi are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice.

Ce efecte va avea pe termen scurt si mediu actuala  reducere a cotei de TVA

   Pentru a ne exprima o opinie cât mai obiectivă privind rezultatele benefice ale extinderii aplicării cotei reduse de TVA, nu trebuie să neglijăm analiza efectelor măsurii reducerii cotei de TVA la alimente din iunie 2015 de la 24% la 9%.

     Cu toate că în anul 2015 scăderea cotei de TVA a fost de 15%, în comparaţie cu 4% cât este scăderea actuală, în privinţa produselor/serviciilor pentru care s-a aplicat reducerea, se poate face o analiză fidelă întrucât, în ultima perioadă, tot mai multe persoane îşi permit accesul la serviciile hoteliere sau ale restaurantelor, acestea nemaifiind considerate servicii de lux.

Ce a fost benefic şi ce a dezamăgit, urmare a măsurilor din anul 2015

    Deşi, pe termen scurt incasrile la bugetul de stat au scăzut, evaziunea fiscală nu a mai tentat atât de mult pe comercianţii de produse alimentare, care au început să elibereze bonuri fiscale pentru toate produsele vândute . Astfel, s-a observat de către orice cumpărător că firmele în domeniu au început să îşi ,,albeasca’’ afacerile, încercând să scape de comerţul ,,la negru’’.

    De asemenea, preţurile de la raft au scăzut simţitor, dar nu proporţional cu reducerea cotei de TVA, diferenţa ducându-se în profitul respectivelor firme.

     Măsura a adus efecte pozitive şi datorită faptului că statul a întreprins controale mai serioase la aceste firme, urmate în multe cazuri de suspendarea temporară a activităţii în caz de încălcare a legii, precum şi măsuri de stimulare a cumpărătorilor în ceea ce priveşte solicitarea de bonuri fiscale, cum ar fi cea privind loteria acestora. 

Datele oficiale anunţate de Institutul Naţional de Statistică indicau o creştere a consumului de alimente cu 22% în iunie, şi cu 23,1% în iulie, faţă de aceleaşi perioade din 2014.

    Ce a dezamăgit, a fost faptul că măsura a fost ,,sabotata’’ de unii comercianţi în sensul în care nu toate produsele alimentare au înregistrat scăderi ale preţurilor de vânzare, presa de la acea vreme relatând că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea taxei.

Contextul şi aşteptările reducerii actuale a cotei de taxă

    Interesant este că această măsură de relaxare fiscală intră în vigoare de la data de 1 noiembrie, data de la care şi contribuabilii mici au obligaţia să se doteze cu noile aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic. Va suplini jurnalul electronic al noilor case de marcat scăderea cotei de TVA?

   Putem înţelege astfel că noile case de marcat vor înlocui o parte din munca inspectorilor pentru a scoate la suprafaţă evaziunea, dat fiind faptul că aceste aparate vor fi conectate la serverele ANAF, organul fiscal având astfel posibilitatea să monitorizeze online veniturile societăţilor.

   În ceea priveşte reducerea cotei de TVA în domeniul utilizării facilitaţilor sportive, măsura era absolut necesară, în vederea încurajării investitorilor în săli de sport, fitness, bazine de înot şi altele asemenea, precum şi al atragerii unui număr din ce în ce mai mare de persoane în practicarea de activităţi sportive, având ca efect în timp, atât o creştere a veniturilor bugetare pe acest segment, cât şi o îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei.

    În domeniul cazării în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, diminuarea cotei de TVA ar trebui să aducă o reducere a preţurilor şi tarifelor practicate, dar şi o fiscalizare mai bună a activităţii. Nu credem că va fi mult influenţat gradul de ocupare a hotelurilor şi pensiunilor în urma acestei reduceri, ştiut fiind faptul că atât în zona de munte cât şi la mare, acesta este unul bun (unele hoteluri ajungând la 85-90%).

    Vom observa  în perioada următoare efectele reducerii cotei de TVA, despre ale cărei efecte în privinţa reducerii preţurilor la consumatori avem dubii serioase, raportându-ne şi la legea privind impozitul specific din 2016, care, cu toate că a redus sarcina fiscală a operatorilor din domeniile hoteluri, restaurante şi baruri, nu a dus la o reducere a preţurilor serviciilor respective.

    Referitor la diminuarea evaziunii fiscale, şi aici sunt indoieli având în vedere sentimentul de aversiune care caracterizează societatea românească atunci când vine vorba de impozite către stat. Este cunoscut faptul că majoritatea contribuabililor intenţionează să plătească către stat impozite, contribuţii şi taxe cât mai mici, unii dintre aceştia din cauza problemelor financiare întâmpinate, alţii din dorinţa de a-şi maximiza profiturile.

    În concluzie, considerăm că este o măsură bună, dar care nu va produce modificări spectaculoase nici în bugetul statului şi nici în buzunarele consumatorilor beneficiari ai serviciilor respective, cunoscut fiind interesul agenţilor economici în a-şi suplimenta profiturile sau acoperi pierderile, precum şi practica reducerii de impozite din ultimii ani care nu s-a concretizat în diminuarea preţurilor la cumpărător.

    Faptul că ne dorim cu toţii să avem acces la servicii ieftine de cazare, să ne permitem într-o măsură mai mare să servim masa la restaurant sau să intrăm în săli de fitness fără să ne mai intereseze atât de mult preţul abonamentelor, măsurile de relaxare fiscală din luna octombrie pe linie de TVA nu pot să ne aducă deocamdată decât speranţe…

VTM îți oferă servicii de contabilitate de gestiune la cel mai înalt nivel. Contactează-ne pentru oferta noastră de preț!